Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chcete tapetovat a nevíte kolik budete potřebovat tapety ?

11. 10. 2015

A jak si vypočítám, kolik budu potřebovat tapety ?

 Možná jsem některé inspirovala jak oživit, doplnit anebo úplně změnit vzhled vašeho bytu, jak vnést částečně změnu na vaši chatu nebo chalupu . Psala jsem sice o tapetách vliesových, ale krásné bývají vzory i těch vinylových anebo papírových tapet, ty papírové jsou zas i levnější.

 Dost důležité je i dobře si vypočítat spotřebu tapety. Jednak jsou označené role i čísly, které označují šarži, v tomto případě barevný odstín ( někdy jsou barevné rozdíly poznat ) , jindy zas můžete vybrat posledních pár rolí , výsledek vašeho lepení vás nadchne, ale už vámi zvolený vzor nedokoupíte – třeba ukončena výroba této tapety.

prouzek-olemovany-bordurou.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

  Už jste se rozhodli co všechno polepíte a máte poměřeno? Nepočítejte ale spotřebu na čtvereční metry. Role mají většinou 10 m a když budete lepit do výše 2,50 m – uděláte z jedné role čtyři pásy, takže máte polepeno 2,12 m zdi do výšky 2,50 m z jedné 10 m role. Stropy jsou sice většinou výš , ale rohy stejně nebývají rovné, takže pro vzory, které se nemusí dopasovat  je lepení na 2,50 výhodné i co se týká konečné spotřeby a třeba i počtu rolí. A jak jsem přišla na rozměr 2,12 m ? Tapety mají většinou šíři 0,53 m , i když už dnes bývají i v šíři 1,06 m, ale těchto není pořád ještě takové množství. Takto jednoduše vypočítáte spotřebu u tapet bez vzorů anebo se vzory, které se nemusí dopasovávat .