Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srdíčka všude :)

 Dobrý večer. Po delší době jsem se odhodlala na další článek, a tentokrát i s dávno slibovaným  návodem :) 

S nápadem na srdíčko přišla moje dcera, která si jeden sychravý večer pohrávala s roličkama a dostala nápad, vyzkoušet něco nového. Výsledek se mi velmi líbí, chtěl by sice ještě maličko vylepšit...

A takto zpracovala i celý návod, jak si takové srdíčko pletené z papíru vyrobit.

 Její postup při výrobě tohoto pěkného košíčku, který může posloužit i na zabalení nějaké maličkosti.

 Nejdříve co budete potřebovat:

 - Pořádný štos ruliček (alespoň 100, ať máte rezervu :) )

- Lepidlo nebo tavnou pistoli

- Karton

- Šablonu, podle které budete plést, v tomto případě nějaké kartonové srdce

- Kolíčky

- Tužku, nůžky

 

Začneme tím, že si z kartonu podle šablony vyřízneme či vvystřihneme dvě identická srdce. Budou tvořit podstavec srdce. Dalším krokem bude to, že si naměříme zhruba dvoucentimetrové mezery mezi místy, kde budou umístěny roličky. Můžeme si tato místa označit tužkou, pokud máte metr v oku, můžete to dělat od ruky a roličky rovnou lepit. Co je důležité, aby byla jedna rolička ve špičce srdíčka a jedna ve výkroji naproti špičce tak, jako na obrázku. 

2014-02-09-12.07.37.jpg

Je také dobré, aby byly jednotlivé ruličky kolmé ke kartonu. Vznikne tak hezčí výsledný tvar srdce a bude se vám také lépe plést. Pokud již máte roličky rozmístěné tak, jak se vám líbí, můžete začít s lepením. Mně se osvědčila tavná pistole, protože nemusím čekat, až lepidlo zaschne, avšak když dojdou náboje, není problém nalepit roličky lepidlem a hodinku počkat. V případě, že lepíme tavnou pistolí a máme dolepené všechny ruličky vymačkáme lepidlo z tavné pistole i dokola kolem okrajů srdíčka a přilepíme vrchní část podstavce. Tavná pistole rychle stydne, takže pozor, abyste to stihli a neměli už část kde jste začínali studenou. Pokud lepíte obyčejným lepidlem, nečekejte až ruličky uchnou, natřete vrchní část lepidlem, nechte chvíli zavadnout a přilepte to ihned a poté něčím zatižte. 

 Když máte ruličky pevně vlepené mezi dva kartony, můžete začít s tou zábavnou fází, vlastním pletením. Nevím, zda to každý dělá stejně, ale mně se osvědčil postup vzít si formu a jednotlivé osové ruličky si kolíčkem přidělat k formě. Nikde se pak nemotají, nepřekáží a dá se s tím lépe manipulovat.

2014-02-09-12.11.19-1.jpgZačneme tradičně opletkem čtyřma, který zakryje nedostatky a celkově dno. Pro ty, kdo neví, jak se dělají přidávám návod, kdo již ví, může přeskočit. 

- Vezmeme si čytři ruličky a vždy dvě spojíme do sebe a slepíme. Vytovříme tak dvě dlouhé ruličky. Takto vytvořené si je přeložíme napůl a navlékneme na libovolnou osovou ruličku ob dvě. Poté vezmeme jeden konec navlečené ruličky a ob tři ho vložíme za čtvrtou osovou ruličku. Takto to děláme, až se znovu vrátíme na místo, kde jsme začali. 

 

2014-02-09-12.34.05.jpgOd tohoto bodu si dvě z ruliček ohneme dolů, aby nám nepřekážely, můžeme je i ustřihnout na délku, kterou pak jednoduše zastrčíme dovnitř. Dále pokračujeme jednoduchým opletkem dvěma (dle libosti můžeme i stylem před, za, ale opletek dle mého vypadá nejlépe). Pro ty, co by opět nevěděli, opletek se tvoří velmi jednoduše: 

Vezmeme jednu ruličku, vložíme ji vrchem za následující osovou ruličku, následně vezmeme druhou a zopakujeme postup. Tím se nám vlastně překříží tak, jak vidíte na obrázku. 

Takto dopleteme srdce až kam budeme chtít a kam nám forma dovolí. Nahoře bychom si měli nechat tak centimetr až dva na tvorbu uzávěrky. Jednu řadu před uzávěrkou zopakujeme opletek čtyřmi. Jednoduše zakomponujeme nové roličky za osové a přehneme tak, jako bychom s nimi pletli celou dobu. Pak uděláme jednu řadu a ruličky opět ohneme dolů a dále se jimi nezabýváme. 

2014-02-09-13.30.38.jpg

 Následuje jednoduchá uzávěrka,  kterou však můžete nahradit  jakoukoliv (například Madeira  vypadá velmi pěkně), kterou máte  rádi. Pro ukázku jsem však  vybrala tu nejjednodušší jaká  existuje. Jednoduše vyndáte  formu ze srdíčka (někdy to jde  velmi ztuha) a roličky za sebe jak  to vidíte na obrázku zakládáte.  Poslední která zbyde jednoduže  zastrčíte za první. 

                          

2014-02-09-13.31.16.jpg

 

 

 

 

Následuje další část uzávěrky, kdy jednoduše vyčnívající konce zastrkáte mezerami, které vám vznikly tvorbou první části uzávěrky dovnitř. Ty už poté jen nednoduše ostříháte a začistíte dle libosti.  

 

 

 

 

 

2014-02-09-13.55.24.jpg

 

Tadá, teď již máte hotové srdce,  které by si však jistě zasloužilo    namořit například na červeno,      nalakovat, dát do něj nějaké  sladké dobrůtky a darovat ho    třeba na zítřejší Den matek :) 

 

 

 

 

Snad jsme vám alespoň malinko přiblížily tvorbu netradičního košíčku. Dcera jich má plný pokojíček a musím říct, že přes prvotní skepsi jsem z nich vážně nadšená. Takže já se loučím, přeji krásný den.

 

Náhledy fotografií ze složky Fotografie k návodům

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář