Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palety frčí!

 Adios, po dlouhé nepřítomnosti, jsem se já, Ema mladší, rozhodla přispět také svou trochou do mlýna a pochlubit se i svým výtvorem, i když z malinko jiného soudku.

Pokud jste alespoň trochu sběhlí v nových trendech, jistě se k vám dostala asi ani ne tak zcela novinka, a to nábytek z palet. A jelikož jsem si zrovna zařizovala nový pokoj, velmi se mi to hodilo. Nechtěla jsem prostě jít a koupit si první vrtkavou postel na kterou narazím a večery strávit modlením, aby vydržela další noc. A tak jsem se rozhodla... 

Po prvotním zděšením, kdy jsem nejdříve nenacházela nabídky na palety žádné a poté kolem pětiset za kus, jsem se nenechala zastrašit, a po patnácti letech jsem prozřela, když jsem jednoho slunečného rána cestou do školy zahlédla velkou ceduli "Výkup palet" ani ne deset minut od svého bydliště. Na co člověk po takové době nepřijde...  

2013-12-06-18.52.13.jpg

A tak jsem hned při první příležitosti do této výkupny zavítala a ani ne za dvě stovky, konkrétně za sto sedmdesát korun za kus, jsem si hned šest krásek vezla domů. 

A tak započal měsíc práce...

Když jsem četla návod na výrobu této postele, psali tam časovou náročnost jedno odpoledne, což se mi zdálo poněkud zvláštní, ale čekala jsem, co se z toho vyklube. Ačkoliv byly palety Ačka, což jsou nejlepší a nové, byly velmi hrubé, takže zavadit o ně po ránu by jste určitě nechtěli.... A tak jsem do ruky vzala nástroj doposud nedržený, a to jest pásovou brusku a pustila se do toho. Tato část byla nejdelší, jelikož obrousit opravdu všechny nedokonalosti je práce na dlouho a stejně jsem nebyla nikdy spokojena. Takže brousení dvou, při lepším dni tří palet zabralo zhruba čtyři až pět hodin, nepočítaje ruční dobrušování částí, kde se velkou bruskou prostě nedostanete.

2013-11-30-13.54.21.jpg

   Musím se tedy přiznat, že jsem v tom     nebyla sama, ale za velké podpory      jsem nakonec po třech týdnech (přiznávám, ne každodenní práce) měla hotovo. Čekal mě již pouze výběr barvy, a natírání, přičemž se na tuto práci po pár dnech s rukama bolavýma od brusky a smrkáním pilin, začnete těšit.

 Barva vám stačí obyčejná, lazurovací, pokud tedy děláte postel, která bude v interieru a ne např. zahradní nábytek. To bych doporučovala nějakou kvalitnější voděodolnou, na doma však postačí jedna z levnějších lazurovacích barev. A jelikož mám celý pokoj laděn do tmavších tónů, vyhrála tmavá barva, jejíž odstín si dodnes nemůžu zapamatovat.  

2013-12-15-19.06.38.jpg

Na šest palet jsem vypětím všech sil a s šetřícím programem nakonec potřebovala jednu dvou a půl litrovou plechovku, avšak bylo to o fous a o suchý štětec. Tato plechovka mne vyšla na zhruba 490 korun.

Po uschnutí barvy doporučuji nechat postel alespoň týden vyvětrat, jelikož pach barvy je docela silný.

A pak už můžete kombinovat jak chcete. Já jsem si šest palet naskládala po třech na sebe jak vidíte na obrázku s již nabarvenými. Avšak pokud vám stačí postel užší, ale naopak byste ji chtěli vyšší, můžete palety dát na délku do tří pater. Je to jen na vás, a to je to krásné. A jak jsem si ji dozdobila já? 

2013-12-20-19.05.33.jpg

 

 Ještě malá poznámka. Palety nejsou  určeny primárně výrobcem na spaní, proto doporučuji koupit kvalitní zdravotní matraci, která bude mít alespoň 17 centimetrů na výšku. Přecejen na postelích dělá rošt také hodně. A i přes kvalitní matraci někomu nemusí tento typ spaní vyhovovat.  

 

 

2013-12-20-19.03.12.jpg

  Takže abych to shrnula... 

Celkové roměry mé postele jsou 120x240 cm. 

Výška postele je kolem 45 cm

Náklady bez matrace činí něco kolem 1600 kč, s matrací na míru (120 x 200 není standardní rozměr matrací) něco kolem 5 000 kč.

Váha postele je o něco vyšší, celkově to dělá asi 150kg, jelikož jedna paleta váží 25 kilo. Na druhou stranu se nemusíte bát, že by se pod vámi prolomila, protože nosnost jedné palety je 1,2 tuny.

A požitek z poležení? k nezaplacení!

 

 

Dělali jste si i vy nějaký nábytek z palet? Přijde vám tento trend zajímavý, anebo zůstanete raději u klasiky? 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář